اقتصاد دیجیتال ناجی کشور/ باید مدلهای بومی در حوزه اقتصاد دیجیتال طراحی شود
به گزارش خبرنگار «نبض فناوری» اقتصاد دیجیتال یا اقتصاد دیجیتالی (Digital Economy) از جمله اصطلاحاتی است که طی دهههای اخیر، به شکلی گسترده رواج یافته است. امروزه دیجیتالسازی اقتصاد با رویکرد ارتقای بهرهوری، افزایش رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال بهعنوان یکی از رویکردهای غالب در اغلب کشورهای جهان درآمده است.
باتوجهبه ساختارهای سنتی حاکم بر تولید و تجارت کشور و پایینبودن توان رقابتی اقتصاد که با پایینبودن نرخ رشد بهرهوری، رشد اقتصادی نازل و نرخ بیکاری بالا بهویژه نرخ بیکاری دانشآموختگان همراه است؛ توسعه اقتصاد دیجیتالی برای حل بخشی از مشکلات کشور در ایران یک الزام و نه یک انتخاب است.
میتوان گفت اقتصاد دیجیتال در تمام بخشهای کلیدی نمود پیدا کرده مخصوصاً از زمان شیوع ویروس کرونا مردم به سمت خدمات الکترونیکی روی آوردند بدون اینکه به بانک مراجعه کنند، همه اینها از طریق سیستم الکترونیک و دیجیتال کارهای خود را انجام میدهند و در واقع این فناوری اطلاعات و موبایلهای هوشمند بود که کمک کرد و همه دستبهدست هم دادند تا مردم خیلی راحت بتوانند خدمات موردنیاز را دریافت کنند.
همچنین حوزه سلامت الکترونیک از این قافله عقب نماند و توانست در این حوزه بهصورت چشمگیری توسعه پیدا کند میتوان یادآور شد در بخش سلامت کشور تا حد زیادی الکترونیکی شده و الان پروندههای الکترونیکی سلامت برای بیماران تشکیل میشود، همچنین در حوزه غربالگری توانست کمک زیادی را انجام دهد. نیازی نبود به خانه افراد مراجعه کنند و بهجای آن به پرونده الکترونیکی افراد مراجعه میکردند و بر مبنای آن با مردم تماس تلفنی و یا تماس اینترنتی برقرار میکردند و شاهد این بودیم که در موضوع مقابله با کرونا این فناوری چقدر دولت و نظام درمانی کشور را یاری و کمک کرد.
بسیاری از کارشناسان بر این اعتقادند که اقتصاد دیجیتال در اکثر کشورها مسیر تغییروتحول را در پیش گرفته است، بنابراین برای توسعه اقتصاد دیجیتال در کشور بایستی به استارتآپها و مخصوصاً تجارت الکترونیکی توجه اساسی داشت تا کشور را به معیارهای جهانی نزدیک کرد.
بر اساس گزارش «نبض فناوری» علاوه بر موارد فوق بحث شفافیت و مبارزه با فساد یکی از مسائلی است که از طریق فضای مجازی و سیستم الکترونیک بتوان با شیوههای سنتی با فساد مبارزه کرد.
امروزه فضای بسیار مناسبی در کشور فراهم شده است، بنابراین اگر بخواهیم با کشورهای دیگر در اقتصاد رقابت کنیم، چارهای نداریم جز اینکه این فضا را توسعه دهیم.
در همین راستا مهدی نصیری کارشناس اقتصاد دیجیتال در گفتگو با نبض فناوری با اشاره به اینکه امروز ایران در عرصه توسعه اقتصاد دیجیتال جهش خوبی داشته و توانسته همسو با کشورهای منطقه در این صنعت پیشرفت کند، گفت: برای اینکه بتوانیم در این حوزه فعالیتهای قابلتوجهی را ارائه دهیم بایستی دانش و تکنولوژی استفاده از این بخش را توسعه دهیم.
وی تصریح کرد: اگر بخواهیم بر اساس سقف توانمندیها وضعیت کشورمان را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهیم هنوز با کشورهای خارجی فاصله زیادی داریم و این امر مهم ناشی از شرایط نامطلوب اقتصادی و تحریم کشورهای خارجی است به طور یقین زمانی در عرصه اقتصاد دیجیتال یا الکترونیک به نتیجه میرسیم که ارتباطات بینالمللی و شبکه ملی اطلاعات را در کشور تقویت کنیم، زمانی که مشکلی در این عرصه به وجود میآید خودبهخود باعث ایجاد یاس و ناامیدی و گاهی سبب عقبنشینی از فعالیتها میشود.
این کارشناس ادامه داد: بخشی از این عقبماندگیها بهخاطر تفکرات سنتی و رفتارهای غلط برخی از مسئولان است و اجازه نمیدهد که افراد در حوزه کسبوکارهای اینترنتی و اقتصاد دیجیتال سرمایهگذاری کنند؛ زیرا برخی افراد معتقدند که در این حوزه سوددهی وجود ندارد باید اینگونه افراد را مجاب کرد که سود بیشتر در انتظارشان است.
نصیری اظهار کرد: ایران بیش از هر کشوری به اقتصاد دیجیتال و اقتصاد الکترونیک نیازمند است و ایجاد این اکوسیستم نیازمند شفافسازی و پاسخگوکردن تمامی دستگاهها است.
این کارشناس اعتقاد بر این دارد که باید مدلهای بومی در زمینه اقتصاد دیجیتال در کشور طراحی شود. در حال حاضر نمونههای موفق زیادی در دنیا داریم که بایستی از آنها الگو گرفت. وقتی دنیا به سمت توسعه تکنولوژی حرکت کرده ما نمیتوانیم خلاف جهت شنا کنیم؛ بنابراین پیشرفت ما بستگی به ساختار حکومتی و اداری دارد و این امر مهم نیاز به تغییر بنیادین در ساختار دارد.
نصیری گفت: برای تداوم حیات و پیشرفت در این عرصه علاوه بر توسعه خدمات الکترونیک بایستی امنیت سایبری و زیرساختهای نوین را تقویت کنیم تا بتوانیم به اهداف تعیین شده برای این صنعت دست پیدا کنیم.
وی خاطرنشان کرد: روند روبهرو رشد بهکارگیری فناوریهای نوین و برنامههای حمایتی از بنگاههای حوزه اقتصاد دیجیتال، در کنار فراهمکردن بستر تحقق الزامات توسعه اقتصاد دیجیتال، چشمانداز روشنی را به تصویر میکشد.