شبکه

میکروتیک چیست و چه کاربردهایی دارد؟

میکروتیک چیست؟

محصول اصلی میکروتیک سیستم‌عامل مبتنی بر لینوکس است که به‌عنوان MikroTik RouterOS شناخته می شود. با نصب بر روی سخت افزار اختصاصی شرکت RouterBOARD و یا بر روی رایانه‌های استاندارد مبتنی بر x86، سخت‌افزار را به یک مسیریاب شبکه تبدیل می‌کند و بسیاری از ویژگی‌های اضافه مختلف را به اجرا درمی‌آورد؛ مانند دیواره آتش، خدمات‌دهنده و سرویس‌گیرنده شبکه خصوصی مجازی (VPN)، شکل‌دهنده و ارتقادهنده کیفیت خدمات پهنای باند همچنین ویژگی نقطه دسترسی (Access Point) و دیگر ویژگی‌ها را در شبکه‌های بیسیم بازی می‌کند.

به‌منظور ارتقای سطح عملکرد این سیستم‌عامل باید مجوز (لایسنس) هر ویژگی را دریافت کرد. برنامه کاربردی این شرکت برای سیستم‌عامل مایکروسافت ویندوز، Winbox نام دارد که یک رابط گرافیکی کاربرپسند برای پیکربندی مسیریاب و نظارت بر کارکرد آن فراهم می‌کند.

درعین‌حال RouterOS امکان دسترسی را از طریق FTP، Telnet، و SSH مهیا می‌کند. به‌علاوه، برای مدیریت و نظارت یک برنامه کاربردی رابط (API) جهت دسترسی مستقیم از طریق برنامه‌های کاربردی نیز وجود دارد.

ویژگی‌های خاص میکروتیک

یکی از ویژگی های میکروتیک  MikroTik پایداری آن است. مانند یک روتر قوی از سرعت بوت بالا و عملکرد خودکار بدون نیاز به هیچ گونه login یا استارت کردن هر نوع سرویس بر خوردار است.

دیگر قابلیت قابل توجه میکروتیک سرعت نصب تنظیمات آن است. در عرض چند دقیقه نصب و براحتی تنظیم می شود و این قابلیت در آن وجود دارد که بتوان تنظیمات آن را Import و Export کرد.

در ضمن مهم ترین نقطه قوت میکروتیک به صرفه بودن آن نسبت به نمونه های مشابه سخت افزاری است. کارشناسان این مجموعه با گذراندن دوره های میکروتیک و استفاده از آن در شرکتهای مختلف و کسب تجربه های لازم آمادگی خود را نصب و راه اندازی تمامی تجهیزات این شرکت اعلام می دارد.

کاربردهای مسیریابی یا روتینگ میکروتیک

یکی از کاربردهای مهم میکروتیک، استفاده از آن به‌عنوان روتر یا مسیریاب است. در خیلی از شبکه‌ها نیاز به تفکیک شبکه به چند شبکه وجود دارد و همچنین در مواقعی که دارای چند یا چندین دفتر کاری هستید جهت ارتباط بین دفاتر خود نیاز به روتر دارید.

میکروتیک برای روتینگ از تمامی پروتکل‌های موجود پشتیبانی می‌کند. ارتباط بین دفاتر و شعبات شبکه موضوع مهمی است که راه‌اندازی آن از دیگر قابلیت‌های میکروتیک است.

شما می‌توانید با ساخت ارتباط VPN بین شعبات خود ارتباط امن برقرار کرده و منابع موجود بین شعبات از قبیل فایل شیرینگ پرینترها برنامه‌ها و دوربین‌ها و … با اعمال محدودیت‌های دسترسی استفاده کنید.

مدیریت پهنای باند

همیشه کنترل مصرف کاربران و تقسیم‌بندی استفاده هر سیستم و یا کاربر از مهم‌ترین دغدغه‌های مدیران شبکه بوده است. قابلیت محدود‌سازی و مدیریت پهنای باند داخلی (LAN) و خارجی (اینترنت) یکی از امکانات میکروتیک است.

شما قادر خواهید بود گروهی از کاربران، محدوده IP و … را به تفکیک مقصد، مبدأ، نوع برنامه، پورت و … مدیریت کنید. با تنظیم حرفه‌ای شما قادر خواهید بود کلیه فعالیت‌های موجود در شبکه خود را مدیریت و کنترل نمایید.

شما قادر خواهید بود چندین اشتراک اینترنت را داشته باشید و بنا به نیاز شبکه خود به تفکیک هر اشتراک را به کاربران شبکه خود اختصاص داده و یا به اشتراک بگذارید. به‌عنوان‌مثال یک کانکشن اینترنت ADSL و یک کانکشن اینترنت رادیو موجود است.

با استفاده از میکروتیک می‌توانیم با اعمال شرط باتوجه‌به نوع کاربران شبکه اینترنت موجود را تقسیم‌بندی و به اشتراک بگذاریم. امکان راه‌اندازی Proxy Server در روترهای میکروتیک نیز وجود دارد.

پراکسی سرور وب‌سایت‌هایی که کاربران شما بازدید می‌کنند را در Cache خود ذخیره کرده و درصورتی‌که کاربر دیگری نیاز به آن صفحه داشته باشد همان صفحه را به وی نشان خواهد داد بدین‌طریق سرعت پاسخگویی به کاربران افزایش و مصرف اینترنت شما کاهش خواهد یافت.

همچنین باتوجه‌به اینکه در این حالت روتر به‌عنوان واسط عمل می‌کند می‌توان گزارش‌های کامل‌تر و همچنین محدودیت‌های جدی‌تری در نحوه دسترسی به سایت‌ها در نظر گرفت.

کاربردهای امنیتی و ارتباطی میکروتیک

با استفاده از امکان فایروال در میکروتیک شما قادر خواهید بود پورت‌های ورودی و خروجی شبکه خود را محدود کنید. معمولاً با تغییر پورت‌های مهم مانند پورت ریموت دسکتاپ و سایر پورت‌های معمول مورداستفاده از شبکه به پورت‌هایی که فقط استفاده‌کنندگان آن سرویس نسبت به آن واقف هستند می‌توان تا حدودی ارتباطات از بیرون را محدود کرد.

با Publish کردن دوربین‌های موجود در شبکه و تغییر پورت‌ آن شما قادر خواهید بود از طریق محیط اینترنت و در مکانی که دسترسی به اینترنت داشته باشید حتی از طریق موبایل خود وضعیت دوربین‌های خود را مشاهده کنید.

امکان ارتباط با منابع داخل شبکه مانند دوربین‌ها، فایل سرور، پرینترها، برنامه‌های موجود داخل شبکه و … از طریق محیط اینترنت برای کاربران میسر بوده و حتی در صورت نیاز می‌توان با ساخت VPN Server امکان اتصال کارکنان شرکت به شبکه داخلی را در هر مکان و زمانی میسر کرد تا فعالیت‌های لازم را حتی در منزل و یا مسافرت نیز انجام داد.

شما می‌توانید از طریق میکروتیک به‌صورت لحظه‌ای مصرف اینترنت خود را مانیتور کنید و در صورت نیاز محدودیت‌های لازم را اعمال کنید. میکروتیک دارای سیستم توزیع IP یا همان DHCP نیز است و می‌تواند به کاربرانی که با آن متصل شده‌‌‌‌‌اند IP موردنظر را نیز اختصاص بدهد.

علاوه بر روترهای مخصوص وایرلس تعدادی از روترهای میکروتیک نیز دارای تکنولوژی وایرلس بوده و امکان اتصال دستگاه‌های بیسیم شما بدون نیاز به Access Point مهیا شده است.

مقالات مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این رو هم ببین
بستن
دکمه بازگشت به بالا