اینترنت

PaaS چیست؟

پلتفرم به‌عنوان سرویس PaaS سرنام Platform as a Service یک مدل رایانش ابری است که در آن ارائه‌دهنده شخص ثالث ابزارهای سخت‌افزاری و نرم‌افزاری را از طریق کانال ارتباطی اینترنت به کاربران تحویل می‌دهد. به طور معمول، این ابزارها در ارتباط با توسعه برنامه‌های کاربردی نوین کاربرد زیادی دارند.

یک ارائه‌دهنده PaaS سخت‌افزارها و نرم‌افزارها را روی زیرساخت‌های خود میزبانی می‌کند. در نتیجه، PaaS را باید راهکاری توصیف کنیم که توسعه‌دهندگان را از دردسر نصب سخت‌افزار و نرم‌افزارها آزاد می‌کند؛ بنابراین دیگری نیازی نیست به طور مداوم ابزارهایی مثل ویژوال استودیو را به طور کامل به‌روزرسانی کنید.

ابزارهای PaaS به‌راحتی قابل‌استفاده هستند و پیچیدگی خاصی به کاربران تحمیل نمی‌کنند. به طور معمول، کاربران باید هزینه به‌کارگیری را پرداخت کنند. برخی سازمان‌ها برای صرفه‌جویی در هزینه‌های بالقوه ترجیح می‌دهند به‌جای استفاده از گزینه‌های داخلی به سراغ راه‌حل‌های PaaS بروند.

PaaS چگونه کار می‌کند؟

PaaS این ظرفیت را دارد تا به‌عنوان یک راه‌حل مکمل در تعامل با زیرساخت‌های فناوری اطلاعات شرکت‌ها در زمینه توسعه نرم‌افزارها شود.

تنها چیزی که برای بهره‌مندی از پلتفرم فوق دارید یک زیرساخت میزبان ارائه‌دهنده خدمات ابری است، زیرا کاربران برای دسترسی به امکانات موردنیاز به یک مرورگر نیاز دارند. راه‌حل PaaS را می‌توان از طریق ابرهای عمومی، خصوصی و ترکیبی برای ارائه خدماتی از قبیل میزبانی برنامه‌ها و ابزارهای توسعه پیاده‌سازی کرد. از جمله خدمات مهمی که PaaS ارائه می‌کند به موارد زیر باید اشاره کرد:

  • همکاری و تعامل بهتر تیم‌های توسعه.
  • طراحی و توسعه برنامه.
  • آزمایش و استقرار برنامه‌ها.
  • یکپارچه‌سازی سرویس وب.
  • امنیت اطلاعات.
  • یکپارچه‌سازی پایگاه‌داده.

به طور معمول، کاربران باید هزینه PaaS را به شکل دوره‌ای پرداخت می‌کنند، بااین‌حال، برخی از ارائه‌دهندگان برای دسترسی به پلتفرم و برنامه‌های کاربردی هزینه ماهانه زیادی از کاربران دریافت می‌کنند.

چه تفاوتی میان PaaS ، IaaS و SaaS وجود دارد؟

PaaS یکی از سه گرایش اصلی خدمات رایانش ابری است. دو مورد دیگر این گرایش‌ها نرم‌افزار به‌عنوان سرویس (SaaS) و زیرساخت به‌عنوان سرویس (IaaS) است.

با IaaS یک ارائه‌دهنده خدمات دسترسی به فضای ذخیره‌سازی، محاسباتی و زیرساخت‌های شبکه را از طریق یک هایپروایزر و در قالب یک‌لایه مجازی ارائه می‌کند.

در ادامه کاربران باید ماشین‌های مجازی ایجاد کنند، سیستم‌عامل‌ها را نصب کنند، از برنامه‌ها و داده‌ها نسخه پشتیبان تهیه کنند و تمامی پیکربندی‌ها و انجام فرایندهای مدیریتی را به عهده بگیرند.

از جمله شرکت‌های بزرگ در این زمینه باید به خدمات IaaS DigitalOcean ، AWS و Google Compute Engine (GCE) اشاره کرد.

با استفاده از PaaS، یک ارائه‌دهنده خدمات کاربردی بیشتری را نسبت به راه‌حل‌های IaaS ارائه می‌دهد و سیستم‌عامل‌ها، میان‌افزار (مانند پایگاه‌داده) و سایر محیط‌های زمان اجرایی که در ابر میزبانی می‌شوند را در اختیار مصرف‌کنندگان قرار می‌دهد. از راه‌حل‌های قدرتمند در این زمینه باید به AWS Elastic Beanstalk و Google App Engine اشاره کرد.

با SaaS، یک ارائه‌دهنده خدمات مجموعه کاملی از کاربردها را ارائه می‌کند. کاربران به‌سادگی وارد سیستم می‌شوند و از برنامه‌ای استفاده می‌کنند که کاملاً در زیرساخت ارائه‌دهنده کار می‌کند. به طور معمول‌، برنامه‌های SaaS از طریق مرورگر وب در دسترس هستند و وظیفه مدیریت تمامی منابع IT با ارائه‌دهندگان SaaS است. از نمونه‌های موفق در این زمینه باید به Salesforce ، Dropbox و Google Workspace اشاره کرد.

جوانب مثبت و منفی PaaS

مزیت اصلی PaaS سادگی و راحتی است که برای کاربران به ارمغان می‌آورد. ارائه‌دهنده PaaS بخش عمده‌ای از زیرساخت‌ها و خدمات فناوری اطلاعات را آماده می‌کند تا کاربران بتوانند از طریق مرورگر وب و هر مکانی به خدمات دسترسی پیدا کنند. قابلیت پرداخت به‌ازای هر بار استفاده به شرکت‌ها امکان می‌دهد تا هزینه‌های مرتبط با الگوهای سنتی نگه‌داری از نرم‌افزارها و سخت‌افزارها را کاهش داده یا به طور کامل حذف کنند.

دسترس‌پذیری یا انعطاف‌پذیری در ارائه خدمات از بزرگ‌ترین چالش‌های PaaS است. اگر یک ارائه‌دهنده، خدمت‌رسانی را متوقف یا تغییری در الگوی کاربری زیرساخت‌ها به وجود آورد، این کار روی مشتریان تأثیر منفی می‌گذارد و ضررهای اقتصادی را متوجه آن‌ها می‌کند. به طور معمول، ارائه‌دهندگان خدمات PaaS برای مدت‌های طولانی در این بازار می‌مانند.

محدودکردن مشتریان به استفاده از منابع سازمانی شرکت ارائه‌دهنده خدمات PaaS یکی دیگر از مشکلات است که اجازه نمی‌دهد، کاربران به‌راحتی از خدمات ارائه شده توسط شرکت رقیب استفاده کنند یا به داده‌های ذخیره‌سازی روی زیرساخت‌های رقیب دسترسی داشته باشند. کاربران هنگام انتخاب ارائه‌دهنده PaaS باید به این نکات دقت کنند.

تغییرات داخلی در یک محصول PaaS چالش بالقوه دیگر است. به‌عنوان‌مثال، اگر ارائه‌دهنده PaaS پشتیبانی از یک‌زبان برنامه‌نویسی خاص را متوقف کند یا استفاده از مجموعه دیگری از ابزارهای توسعه را انتخاب کند، تأثیر منفی روی کار توسعه‌دهندگان یا کاربران می‌گذارد. کاربران باید نقشه راه ارائه‌دهنده خدمات PaaS را دنبال کنند تا درک کنند که استراتژی شرکت ارائه‌دهنده خدمات چه تأثیری روی برنامه‌های آن‌ها خواهد داشت.

بسیاری از محصولات PaaS در خدمت توسعه نرم‌افزار هستند. این پلتفرم‌ها زیرساخت‌های ذخیره‌سازی و محاسباتی را همراه با ویراستار متن، مدیریت نسخه، سرویس‌های آزمایشی و کامپایل ارائه می‌کنند تا توسعه‌دهندگان به شکل کارآمد‌تر و سریع‌تری نرم‌افزارهای جدید را ایجاد کنند. یک محصول PaaS می‌تواند تعامل خوبی میان تیم‌های توسعه به وجود آورند، بدون آنکه نیازی به حضور فیزیکی آن‌ها در محل باشد.

معماری PaaS زیرساخت‌های اساسی را از دید توسعه‌دهندگان و سایر کاربران پنهان نگه می‌دارد. در نتیجه، این مدل مشابه معماری فارغ‌ از سرور و معماری عملکرد به‌عنوان سرویس است، به این معنا که ارائه‌دهنده خدمات ابری، سرور را مدیریت و اجرا می‌کند و توزیع منابع را کنترل می‌کند. از مهم‌ترین راه‌حل‌های PaaS در دسترس کاربران به موارد زیر باید اشاره کرد:

  • Public PaaS
  • Private PaaS
  • Hybrid PaaS
  • Communications PaaS
  • Mobile PaaS
  • OpenPaaS

منبع:Shabakeh-mag

مقالات مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا