میان‌افزار(Firmware) و Microcode چیست و به چه منظوری مورد استفاده قرار می‌گیرند؟

میان‌افزار که به آن فریم ویر نیز گفته می‌شود نرم‌افزاری است که روی یک دستگاه سخت‌افزاری اجرا می‌شود و وظایف سطح پایین را اجرا می‌کند…

 

کنترل از راه دور تلویزیون، دیسک سخت کامپیوتر و هواپیمای بدون سرنشینی که از آن استفاده می‌کنید هریک میان‌افزار خاص خود را دارند. مایکرو کد اساساً میان‌افزاری است که درون پردازنده مرکزی کامپیوتر شما قرار دارد.

میان‌افزار چیست؟

در حالی که نرم‌افزارها برنامه‌های کاربردی یا کدهای کامپیوتری هستند که روی یک دستگاه اجرا می‌شوند و سخت‌افزار نیز همان دستگاه‌ فیزیکی است که از آن استفاده می‌کنید، در مقابل میان‌افزار همان‌گونه که از نامش پیدا است، ماهیتی میان نرم‌افزار و سخت‌افزار است. Firmware در حقیقت نوع خاصی از یک نرم‌افزار است، اما به‌ طور معمول به شکل از پیش ساخته شده به گونه‌ای برنامه‌ریزی شده که درون حافظه دستگاه قرار گرفته و در سطح بسیار پایین‌تری اجرا می‌شود. درون کامپیوترهای شخصی، مادربورد، پردازنده مرکزی و گرافیکی، هارددیسک، ماوس و سایر دستگاه‌ها همگی میان‌افزار خاص خود را دارند.

به طور مثال، زمانی که در حال بوت کردن کامپیوتر شخصی هستید، میان‌افزار روی مادربورد – بایوس یا UEFI آغاز به کار کرده و مولفه‌های کامپیوتر را پیش از آن که اجرا شده و دیسک سخت و سیستم‌عامل اجرا شوند مقداردهی اولیه می‌کنند. دیسک جامد نیز Firmware دارد که به طور خودکار داده‌هایی که باید روی سلول‌های حافظه فیزیکی فلش قرار گیرند را مدیریت می‌کند تا فرایند ذخیره‌سازی به شکل مطلوب انجام شود. بایوس گرافیکی نیز نوعی Firmwareخاص خود را دارد که برای ترجمه دستورالعمل‌های مرتبط با ویدئو قبل از آنکه پردازنده مرکزی فایل‌های چندرسانه‌ای را برای آن ارسال کند از آن استفاده می‌کند. هر ماوس یواس‌بی میان‌افزار خود را داشته که برای تفسیر ورودی فیزیکی ماوس و ارتباط برقرار کردن با کامپیوتر و روشن کردن چراغ‌هایی که روی ماوس قرار دارند به کار گرفته می‌شود.

Firmwareرا می‌توان یک سیستم‌عامل ساده برای دستگاه‌ها در نظر گرفت؟

برای برخی از دستگاه‌های ساده، Firmwareمی‌تواند نقش یک سیستم‌عامل کامل را بازی کند. به طور مثال اگر یک دوربین دیجیتال دارید، Firmwareدوربین نقش سیستم‌عامل را به گونه‌ای اجرا می‌کند که هم دستگاه را آماده کرده و هم قابلیت‌های مختلفی در اختیار شما قرار می‌دهد. این کار شامل مدیریت سطح پایین بر عملکرد عکاسی و نظارت بر جلوه‌های گرافیکی می‌شود که از سوی عکاس اعمال می‌شوند. پهپادها نیز Firmwareخود را دارند که به شکل آن بورد روی پهپاد قرار دارد. بنابراین برای به‌روزرسانی کل سیستم‌عامل دستگاه‌هایی همچون دوربین دیجیتال، روتر، چاپگر، پخش‌کننده موزیک یا دستگاه موقعیت یاب جهانی، شما باید فرایند به‌روزرسانی میان‌افزار را اجرا کرده یا فایل Firmwareرا از سایت سازنده دانلود کرده و اجرا کنید. البته فقط باید Firmwareکه برای دستگاه شما ارائه شده است را روی دستگاه خود نصب کنید.

مایکروکد چیست؟

مایکرو کدها از زمانی که آسیب‌پذیری Spectre کشف شد مورد توجه قرار گرفتند. به‌طوری که پردازنده‌های مرکزی اینتل اکنون به مایکرو کد جدیدی نیاز دارند تا در برابر حملات Spectre ایمن باشند. مایکرو کد شبیه به Firmware بوده که برای پردازنده مرکزی ارائه می‌شود. مایکرو کد دستورالعمل‌های پردازنده مرکزی را به عملیات سطح پایین که باید درون مدارهای داخلی پردازنده اجرا شوند ترجمه می‌کند. به عبارت دیگر، زمانی که مایکرو کد را به‌روزرسانی می‌کنید قادر هستید دستورالعمل‌های مختلفی را به مدارهای داخلی پردازنده مرکزی ارسال کنید. این به‌روزرسانی مانع به وجود آمدن حملات Spectre و انجام کارهای مختلف از طریق پردازنده مرکزی می‌شود. به‌روزرسانی مایکرو کد می‌تواند باگ‌ها و سایر مشکلات را ترمیم کرده بدون آنکه شما به جایگزینی کامل پردازنده مرکزی نیازی داشته باشید.

به‌روزرسانی مایکرو کد می‌تواند از طریق بایوس یا (Firmware(UEFI انجام شود. زمانی که کامپیوتر شما راه‌اندازی می‌شود میان‌افزار UEFI یا بایوس مایکرو کد را درون پردازنده مرکزی بارگذاری می‌کند. بااین‌حال، این امکان وجود دارد تا سیستم‌عامل‌هایی همچون ویندوز یا لینوکس نیز در زمان بوت بتوانند چنین کاری را انجام دهند. به‌روزرسانی جدید ویندوز 10 قادر به انجام چنین کاری است.

باید Firmware دستگاه خود را به‌روزرسانی کنیم؟

این‌که بهترین زمان برای به‌روزرسانی Firmwareدستگاه چه زمانی است بستگی به توصیه‌‌ای دارد که سازنده دستگاه ارائه کرده است. در بیشتر زمان‌ها شما نیازی ندارید تا میان‌افزار دستگاه خود را به‌روزرسانی کنید. همچنین برای برخی از دستگاه‌ها همچون کنترل از راه دور تلویزیونی که Firmwareخود را اجرا می‌کند راهی برای به‌روزرسانی آن وجود ندارد. دلیلی هم برای انجام این کار وجود ندارد. اما برای سایر دستگاه‌ها به‌روزرسانی دستگاه می‌تواند باگ‌ها را برطرف کرده و به شکل جزئی کارایی را نیز بهبود بخشد. به طور مثال سازنده دیسک جامد سخت ممکن است نسخه جدیدی از میان‌افزار را برای پایداری بیشتر و عملکرد بالاتر ارائه کند.

سازنده کارت گرافیک نیز برای ترمیم باگ‌هایی که روی بایوس گرافیکی وجود دارد یا سازنده روتر برای ارائه کردن ویژگی‌های مدیریتی جدید میان‌افزار جدیدی را ارائه کنند. اما سازندگان دستگاه‌ها به کاربران پیشنهاد می‌کنند تنها زمانی که مشکلی جدی با دستگاه خود دارید به‌روزرسانی را مطابق با دستورالعمل ارائه شده از سوی شرکت سازنده نصب کنید. برای سایر دستگاه‌ها همچون دوربین‌های دیجیتال به‌روزرسانی Firmwareایده عالی است، به واسطه آنکه عملکرد را بالا برده و قابلیت‌های جدیدی در اختیار شما قرار می‌دهد.

 

اگر این مطلب براتون مفید بود پیشنهاد میکنم مقاله “چگونه میان افزار (Firmware) روتر خود را به‌روزرسانی کنیم؟” را نیز مطالعه کنید

منبع: مجله شبکه

دوره آموزشی CCNA

آموزش های عصر شبکه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *