آمارها بهوضوح نشان میدهند بخش بزرگی از خدمات فناوری اطلاعات به زیرساختهای ابری انتقال پیدا کردهاند و..
زیرساختهای ابری چگونه به رونق اقتصادی کسبوکارها کمک میکنند؟
آمارها بهوضوح نشان میدهند بخش بزرگی از خدمات فناوری اطلاعات به زیرساختهای ابری انتقال پیدا کردهاند و شرکتها برای صرفهجویی در هزینهها سرویسهای درونسازمانی را به زیرساختهای ابری انتقال دادهاند. علاوه بر این، توسعهدهندگان نیز از رایانش ابری بهخوبی استقبال کردهاند، زیرا برای انجام برخی از فعالیتهای سنگین محاسباتی به توان زیادی نیاز است که کامپیوترهای شخصی قادر به ارائه آن نیستند. به همین دلیل توسعهدهندگان برای یک بازه زمانی کوتاه یک ماشین مجازی مستقر در ابر را بر مبنای توان پردازشی و سختافزاری که نیاز دارند اجاره میکنند و از طریق یک لپتاپ یا کامپیوتر نهچندان گرانقیمت به زیرساخت ابری مستقر شده و فرایندهای محاسباتی سنگین را روی ماشین مجازی انجام میدهند.
گسترش روزافزون خدمات ابری باعث شده تا کارشناسان پیشبینی کنند که آینده فناوری اطلاعات در رایانش ابری خلاصه میشود. بر همین اساس در این مقاله قصد داریم مزایای اقتصادی رایانش ابری را بررسی کنیم و نشان دهیم چه مدلی مناسب کسبوکارتان است و چه مزایایی در اختیارتان قرار میدهد. بر مبنای نکاتی که در این مقاله با محوریت مباحث اقتصادی به آنها اشاره میکنیم، بهراحتی میتوانید سرویسهای موردنیاز خود را از شرکتهای داخلی یا خارجی دریافت کنید.
تمرکز بهتر بر فعالیتهای تجاری
سرویسدهندگان رایانش ابری، به سازمانها و شرکتها اجازه میدهند بهجای دغدغههای مختلف تأمین و نگهداری زیرساختهای فناوری اطلاعات، روی کسبوکار و اهداف تجاری تمرکز کنند. هنگامی که از زیرساختهای ابری استفاده میکنید دیگر نیازی به سرمایهگذاری اولیه در زمینه تأمین زیرساختها نخواهید داشت، بهطوری که هزینههای عملیاتی به میزان قابلتوجهی کاهش پیدا میکنند. به طور مثال، برخی شرکتها میتوانند بهجای خرید سامانههای کامپیوتری قدرتمند از تینکلاینتهایی که قیمت کمتری دارند و قابلیت اتصال به شبکه و ابر را دارند استفاده کنند. بر مبنای این دیدگاه مشاهده میکنیم که خرید سامانههای چند صد میلیونتومانی به چند ده میلیون تومان کاهش پیدا میکند.
زیرساختهای ابری چه مزایایی ارائه میکنند؟
یکی از مزیتهای مهم رایانش ابری که موردتوجه کسبوکارها قرار گرفته انعطافپذیری است. بااینحال، مزایای رایانش ابری در انعطافپذیری خلاصه نمیشود. از مزایای شاخص زیرساختهای ابری به موارد زیر باید اشاره کرد:
کاهش قابلتوجه هزینههای راهاندازی و نگهداری زیرساختها بهویژه مراکز داده درونسازمانی.
امکان خدمترسانی یا دریافت خدمات مستمر و قابلیت بازیابی اطلاعات ازدسترفته.
تمرکز روی دریافت خدمات موردنظر بهجای تمرکز روی زیرساخت.
استفاده کارآمدتر و بهینهتر از سرویسها و منابع اجاره شده متناسب با نیاز کاری.
بهبود امنیت دادهها.
گسترشپذیری (Scalability) یکی از مهمترین مزایای زیرساختهای ابری است. خدمات ابر محور برای سازمانهایی که نیازمند منابع به روبهرشد هستند ایدهآلترین گزینه است. سازمانها بر مبنای نوع کسبوکار میتوانند منابع بیشتری را درخواست کنند یا اگر بار کاری به دلایل مختلف همچون رکورد فصلی، کم شد به سراغ سرویسهای کمهزینهتر و اقتصادی بروند. این انعطافپذیری در افزایش یا کاهش منابع تأثیر مستقیمی در استفاده منطقی و درست از بودجه سازمانی دارد.
زیرساخت ابری
امروزه پارادایمهای مختلفی از خدمات رایانش ابری ارائه میشوند که هر یک ویژگیهای خاص خود را دارند، بااینحال مؤسسه NIST خدمات رایانش ابری را به سه گروه اصلی IaaS، PaaS و SaaS طبقهبندی کرده است. در شکل 1 خدمات ارائه شده توسط هر یک از این گروهها را مشاهده میکنید. اگر به سمت چپ تصویر دقت کنید، مدل سازمانی را مشاهده میکنید که فرآیند نظارت بر تمامی مولفهها بر عهده خود سازمان قرار دارد. به بیان دقیقتر، هرگونه مشکلی در عملکردها یا اختلال فنی باید توسط خود سازمان برطرف شود که فرآیند هزینهبر و گاهی اوقات زمانبر است. به ترتیب مدلهای زیرساخت به عنوان سرویس، پلتفرم به عنوان سرویس و نرمافزار به عنوان سرویس سطوح مختلفی از انتزاع را ارائه میکنند و در هر مدل مسئولیتهای شرکتی که خدمات را ارائه میکند بیشتر و در مقابل، دغدغههای سازمانی که خدمات را دریافت میکند کمتر میشود. در واقع ، هر یک از این مدلها سطح پیشرفتهای از انتزاع یا به بیان دقیقتر مدیریت را متوجه شرکت خدمات ابری ارائه میکنند. پرسشی که با مشاهده این تصویر مطرح میشود این است، با وجود مدل نرمافزار به عنوان سرویس چه لزومی دارد به سراغ پارادایمهای مختلف برویم؟ پاسخ به نوع فعالیتهای تجاری بستگی دارد. بهطور مثال، یک سازمان فعال در زمینه امور مالی یا یک شرکت پیشرو در زمینه ارائه فناوریهای نوین باید بر روند انجام برخی از سرویسها نظارت درون سازمانی اعمال کند تا اصل یکپارچگی و اصالت دادههایشان حفظ شود و رقبا موفق نشوند از طریق یک حمله سایبری به شرکت ارائهدهنده خدمات ابری، اطلاعات آنها را سرقت کنند. بر مبنای این تعریف مشاهده میکنیم که امکان حذف هیچیک از این سه پارادایم رایانش ابری وجود ندارد، اما این احتمال وجود دارد که مدل درون سازمانی به تدریج جای خود را به این پارادایمهای رایانشی بدهد.
منبع: shabakeh-mag